top of page

Σκολίωση και Μυοσκελετικό Σύστημα

Χρειάζεται η τακτική παρακολούθηση ειδικών κινητικών προγραμμάτων, ανάλογα και με την ηλικία του ασθενούς,  ώστε να προληφθούν οι μυϊκές συσπάσεις. Οι σοβαρές συσπάσεις μπορεί να χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση, ενώ η πρώιμη έγχυση αλλαντικής τοξίνης μπορεί βελτιώσει τον αυξημένο μυϊκό τόνο.

Η σκολίωση εμφανίζεται στο 20% των παιδιών και σε περισσότερο από 50% των ενηλίκων με σύνδρομο Angelman. Απαιτείται πρώιμη και σωστή διαχείριση της στάσης του σώματος από την παιδική ηλικία, η οποία μπορεί να αποτρέψει ή να ανακουφίσει την σκολίωση. Υπάρχει, επίσης, αυξημένος κίνδυνος για καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, στους ασθενείς με σκολίωση και θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά. Η σοβαρού βαθμού σκολίωση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και ακτινολογικά.

Ενότητες


Ευχαριστούμε θερμά:

Δημήτριος Ζαφειρίου, MD, PhD

Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας - Αναπτυξιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Α. ΦΩΚΑΣ»

 

Ευθυμία Βαριάμη,

Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Α. ΦΩΚΑΣ»

bottom of page