top of page

Εφηβεία και Σεξουαλική Υγεία

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια με σύνδρομο Angelman περνούν μια φυσιολογική εφηβεία και παρουσιάζουν τα αναμενόμενα δευτερογενή χαρακτηριστικά της ήβης. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ήβη ενδέχεται να καθυστερήσει ελαφρώς σε σχέση με το φυσιολογικό σε κάποια άτομα.

Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα και για τα δύο φύλα και δεν είναι σωστό να παρεμποδίζετε. Συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καθοδηγηθούν οι έφηβοι με σύνδρομο Angelman και οι ενήλικες, και να ενθαρρύνεται να αυνανίζονται σε κατάλληλα μέρη, δηλαδή ιδιωτικά στο χώρο τους. Στα κορίτσια θα πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού. Οι άντρες και οι γυναίκες με σύνδρομο Angelman είναι γόνιμοι.

Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα τέκνα αν ο γονέας έχει διαγραφή ή μετάλλαξη του UBE3A γονιδίου. Επίσης, θα πρέπει να δίνεται γενετική συμβουλή στην οικογένεια, για την αξιολόγηση των κινδύνων σε αδέρφια και άλλα οικογενειακά μέλη. Κίνδυνοι επανεμφάνισης του συνδρόμου σε γονείς και μέλη της ευρύτερης οικογένειας ποικίλουν και μπορεί να είναι αμελητέοι έως πιθανοί κατά 50%.

Ενότητες


Ευχαριστούμε θερμά:

Δημήτριος Ζαφειρίου, MD, PhD

Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας - Αναπτυξιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Α. ΦΩΚΑΣ»

 

Ευθυμία Βαριάμη,

Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Α. ΦΩΚΑΣ»

bottom of page